Čtyři tisíce týdnů

Proč je tahle knížka na našem seznamu? 

Jak se k nám knížka dostala a proč jsme ji otevřeli? Proč je pro nás důležitá z dnešního pohledu? Komu ji doporučujeme a komu ne?  

Jak se k nám dostala a proč jsme ji otevřeli? 

Když jsem knížku viděla poprvé, zaujal mě přebal - přišlo mi to vtipný. Ale nechtělo se mi číst o tom, co všechno mám udělat pro to, abych byla efektivní, výkonější, prostě abych líp pasovala do nějakýho chlívku, kam bych podle někoho pasovat měla. Takže jsem ji v knihkupectví několikrát nechala. A jednou jsem si ji zase vzala do ruky a přečetla jsem si úvod a pochopila jsem, že tahle knížka je jiná. Že je opravu pro smrtelníky, co jsou zatím z masa a kostí a mají emoce.. vědí, co to je únava a "kopr". 

Začátek je drsnej - všichni totiž umřeme a máme cca čtyři tisíce týdnů na to,  abychom.. a teď na co?     

Proč je pro nás důležitá? 

Myšlenky v knížce můžou být aplikovány nejen na individuální úrovni, ale také na úrovni organizace, kde mohou inspirovat ke změnám v řízení a kultuře firmy, což může vést k větší produktivitě (!!), lepší atmosféře a zdravějšímu pracovnímu prostředí. Nabízí "nevýkonnový" pohled na to, jak bychom mohli přistupovat k práci a životu - btw. autor měl 14 let v deníku The Guardian vlastní rubriku "Tento sloupek vám změní život", ve které zábavně glosoval nové trendy v osobním rozvoji. A píše opravdu čtivě. 

Komu ji doporučujeme a komu ne? 

Rozhodně ji doporučuju všem, co si často pokládají otázku proč?, hledají smysl skoro za vším a nebojí si pokládat otázky typu "Co pro mě má opravdu smysl?". 

Nedoporučuju ji nikomu (ten dvojitej českej zápor je fakt kouzelnej), kteří hledají univerzální a rychlé návody na cokoliv. 

ČTYŘI TISÍCE TÝDNŮ

Time management pro smrtelníky

Oliver Burkeman

Jan Melvil Publishing, 2022 

10 nejvýznamnějších myšlenek z této knížky:

1. Omezenost času: Burkeman zdůrazňuje, že náš čas je omezený a my bychom měli přijmout, že ne všechno stihneme udělat. Toto uvědomění může vést k lepšímu rozhodování o tom, jak trávíme čas ve svém osobním i pracovním životě.

2. Prioritizace: Autor poňouká, aby lidé definovali, co je pro ně nejdůležitější, a zaměřili se na tyto priority, což může vést k efektivnějšímu a smysluplnějšímu využití času.

3. Odmítnutí multitaskingu: Na rozdíl od běžných rad o produktivitě Burkeman argumentuje, že multitasking je neefektivní a může vést k přetížení a stresu.

4. Akceptace nedokonalosti: Kniha nabádá čtenáře, aby přijali, že nejsou schopni udělat všechno perfektně, což může vést ke snížení stresu a zvýšení duševního zdraví.

5. Hodnota odpočinku: Burkeman tvrdí, že odpočinek a nečinnost jsou klíčové pro kreativitu a celkové blaho, což by mohlo inspirovat firmy k zavedení politik podporujících work-life balance.

6. Zaměření na přítomný okamžik: V knize je zdůrazněna důležitost být přítomný v momentu a najít radost v běžných činnostech, což může pomoci zlepšit osobní pohodu a produktivitu na pracovišti.

7. Minimalismus v úkolech: Burkeman navrhuje redukovat počet úkolů a zaměřit se na to nejdůležitější, což rezonuje s moderními přístupy k efektivitě a minimalismu v práci.

8. Význam rozhodnutí: Kniha zdůrazňuje, jak jsou rozhodnutí důležitá pro správu našeho času a jak bychom měli být pečliví při vybírání, na co se soustředíme.

9. Osvobození od produktivity: Burkeman vyzývá, aby se lidé osvobodili od neustálé potřeby být produktivní, což může vést k hlubšímu porozumění vlastním hodnotám a cílům.

10. Intenzivní zaměření na málo věcí: Kniha motivuje k intenzivnímu soustředění na omezený počet aktivit, což může zvýšit kvalitu výstupů a osobní spokojenost.